Motgruppering
Den första volten en gymnast lär sig är en grupperad volt till rygg. Ett fel som nästan alla gör i sina grupperade volter är att de motgrupperar. Nedan kan ni läsa om motgruppering och dess konsekvenser.
Vad är motgruppering?
En motgruppering är när benen går rakt upp mot överkroppen i initieringen av en grupperad volt vilket leder kraften från redskapen framför gymnastens tyngdpunkt. Detta minskar gymnastens rotation och minskar rotationen hen hade kunnat få om kraften hade hamnat rätt.
En motgrupperad volt kännetecknas nästan alltid med en väldigt tight gruppering. På film kan man också se att låren rör sig framför överkroppen i initieringen.

För att få ut så mycket höjd från trampetten som möjligt vill man lämna trampettduken helt rakt, men oavsett om gymnasten lämnar rakt eller ej utgår man från det första röda strecket för att sedan se om låren går framför det. Målet är att låren aldrig ska passera det gröna strecket.
Konsekvenser av motgruppering
I en motgrupperad volt så kommer man runt i volten på att man har ett litet tröghetsmoment och inte på att man gjort en effektiv initiering (start av volten). Detta medför rotationen mer eller mindre stoppas när man släpper ut volten. I enkelvolter gör detta att utsläppet ut volten behöver gå rakt ner i mattan vilket ger ett avdrag på 0.2 poäng i form av “Sen utsträckning inför landning” (i nivå 3-5). För att inte få ett utsläppsavdrag ska volten vara helt utsläppt vid 90 grader. När det kommer till Code of Points så finns det ett 0,1 poängs avdrag om utsläppet inte är klart vid 135 grader och ett 0,1 poängs avdrag vid 90 grader. Dessa utsläppsavdrag är dock större än det positionsavdrag på 0.1 som eventuellt kommer ges på en icke motgrupperad volt, vilket gör det värt poängmässigt att jobba på icke motgrupperade volter.
När en skruv läggs till i en motgrupperad volt så kommer skruven behöva göras väldigt sent för att gymnasten ska kunna ställa volten. Detta ger inte bara ger avdrag utan skapar också en ökad skaderisk i och med att tunga och obalanserade landningar är vanliga vid sena skruvar.
När man går vidare till dubbla och trippla rotationer tävlar man i regel inte på dessa utan skruv, eftersom man inte vill ha blinda landningar. Det är då viktigt att gymnasten behärskar en icke motgrupperad dubbel/trippel rotation så att skruven blir så säker så möjligt. En motgrupperad dubbel/trippel halv kommer göras med väldigt lite blick och med utsläpps avdrag. De kommer även ha tunga landningar som riskerar skador på fötter, smalben, knän och rygg.

Hur man kan lära ut korrekt
Enkla rotationer
När man lär ut en grupperad enkelvolt vill man lära ut att först krumma in och sedan gruppera, för att undvika motgruppering. Om gymnasten redan har lärt sig en grupperad volt som är motgrupperad kan man testa att säga att hen ska gruppera senare och inte jobba mot en mindre position utan mer på utsläppet..
Multipla rotationer
Vid utlärning av helt nya dubbelvolter vill man att gymnasten ska behärska blickpunkter och initieringen. Initeringen kan läras ut igenom att gymnasten kör en pikerad volt där händerna tar tag i knävecket för att sedan böjas in i den grupperade positionen. (Lägg in dubbelvolt progression)
Har gymnasten redan lärt sig dubbelgrupperade volter som motgrupperas kan man antingen backa bak eller gå från andra hållet igenom att man kör en dubbelpik volt till rygg för att sedan köra en dubbelpik där man böjer in benen när händerna tar tag i knävecket för att köra till stå.
Detta behöver mängdtränas för att få till timingarna och blir enklare genom att använda videoanalys då det är svårt och tar tid.
I dubbla och trippla rotationer tjänar man också på att hålla i knävecken då det minskar risken för en motgruppering, minskar risken att tappa greppet och brukar vanligtvis resultera i ett snyggare och mer kontrollerat utsläpp.
Ju mindre en gymnast motgrupperar desto bättre utsläpp kan alltså göras.
