Glädje och gemenskap -tävlingsåret 2023!

Nu börjar året lida mot sitt slut och Göteborgsgymnasterna har precis avrundat höstens tävlingssäsong efter en rolig helg på Tranan cup där fyra lag tävlade.

Truppgymnastik är en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet; fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Göteborgsgymnasterna har haft 13 tävlingslag under 2023 och vi har totalt deltagit på 12 tävlingar under året. Våra lag tävlar på nivå 9-2 och vi har fokus på glädje och att alla gymnaster ska kunna vara med. När vi ställer upp i tävlingar är det med inställningen att det ska vara roligt och att alla ska få vara delaktiga i den mån det går. Fokus ligger inte i att vinna och därför toppar vi inte våra lag.

Felicia Cederström är huvudtränare och ansvarig för föreningens tävlingsverksamhet. Hon är även tränare för några av de röda och lila lagen.

– Det är väldigt roligt att föreningen har lag på alla de olika tävlingsnivåerna. Vi har under året haft lag som har tävlat på den lägsta nivån till den näst högsta, nivå 2, på både regional och nationell nivå. Men framförallt är det fantastiskt att se all glädje, gemenskap och laganda på tävlingarna från våra lag. Våra gymnaster och tränare är även väldigt duktiga på att heja på och peppa även andra föreningar, vilket är roligt, säger Felicia Cederström.

Truppgymnastiken har 9 olika tävlingsnivåer. Nivå 9 är den lägsta nivån och 1 är den högsta. Varje nivå har svårighetskrav och svårighetstak. Det betyder att det finns en lägsta och en högsta nivå på övningar som är tillåtna i varje klass. När tränarna väljer vilken nivå som deras lag ska ställa upp i så utgår man från att alla gymnaster ska få möjlighet att tävla med sin grupp utifrån gruppens tävlingsnivå. Varje nivå har olika krav på övningar som man måste göra, som beskrivs i tävlingsbestämmelserna.

– På de lägre nivåerna får man inte högre poäng för att man gör svårare övningar och det finns en ”gyllene regel” inom truppgymnastiken som lyder ”Övningsvalet och kompositionen i ett program ska aldrig försvåras på bekostnad av det stilmässiga och tekniska utförandet”. Därför väljer man alltid en nivå och övningar som gymnasterna kan utföra på ett säkert och stilrent sätt, säger Felicia.

Göteborgsgymnasterna arrangerar årligen tävlingen Gösta cup där även våra gröna grupper får delta även om de vanligtvis inte tävlar. Det är en chans för våra yngre gymnaster att få prova på att tävla på hemmaplan. 

– Gösta Cup är en tävling där syftet är att gymnaster och tränare får öva på att tävla, utmanas på tävling eller tävla för första gången i en trygg och glädjefylld miljö. På Gösta Cup vill vi att alla gymnaster i laget ska få en chans att tävla. Därför är maxantalet för gymnaster per varv högre än vad de flesta andra tävlingar tillåter, så att gymnaster inte ska behöva stå över varv om de är för många i laget, säger Felicia. 

Under nästa år kommer vi även att arrangera vår första rikstävling. Det blir den 16-17 november 2024. 

Sök
Stäng denna sökruta.