Vilket trampett ska man använda?

På en trampett så kan man ändra två saker. Antalet fjädrar och vinkeln på trampetten genom att sänka eller höja höjden.

Målet med trampett inställningar är inte att ha den högsta lutningen och felst fjädrar, målet är att ha rätt inställningar för gymnasterna då för tunga inställningar skapar massa onödig belastning och skapar fel teknik. En för lätt trampettinställning kan inte ta emot kraften från gymnasten och kan begränsa uträtningen samt gör att gymnasten bottnar i trampetten.

Styrkan på trampetten utgår från mängden fjädrar där det brukar vara 28, 32, 36 eller 40 fjädrar.

Trampetten till vänster har 32 fjädrar och höger har 36. Dom svarta fjädrar gör också den högra trampetten till en ”teknik tränare” då den låter annorlunda beroende på hur bra trampett träffen blir.

Vilken trampett passar på vilken nivå

Mängden fjädrar handlar till stor del av hur stark gymnasten är. 28 fjädrar är jättebra för nybörjare och mindre gymnasten. När gymnasten börjar växa mer kan det finnas ett behov att använda den 32 fjädrare men verkligen inget måste om gymnasten inte bottnar i trampetten.

När det gäller damgymnasten så är dom generellt svagare än herrar vilket gör att en 36a behöver nästan endast användas användas för seniorer när dom är på en tillräckligt hög nivå för dubbla rotationer i sträckta postioner.

En 40 fjädrare är otroligt tungt och endast få herr gymnaster som är otroligt starka har behov av det men det behövs endast om gymnasten bottnar i trampetten på en 36a.

När det kommer till vinkeln på trampetten så handlar det mer om hastigheten gymnasten springer med där man ändrar vinkeln med höjden på baksidan av trampetten. Det man kan ändra mellan är 65, 70, 75 och 80 cm.

Vinkel på trampetten

När det kommer till att välja vinkel så får ni kolla på hur snabbt gymnasterna springer för att matcha in det i hur deras inhopp ser ut. Ju snabbare gymnasten springar desto högre höjd. 65 cm är bra för små nybörjare medans 70 är bra för små mer avancerade gymnastern och 75 och 80 funkar bäst för större gymnaster.

Har ni en för hög vinkel för mindre gymnaster kommer deras kastparabel efter en korrekt och komplett uträttning i trampetten bli väldigt kort och gymnasten kommer landa nära trampetten. Det man kan råka göra är att öka vinkeln på en trampett för att kompensera för en dålig initering genom att dom lutar fram för mycket i trampetten och därför inte får bra höjd men istället för att räta till teknikfelet så ökar man höjden för att fuska i trampetten vilket ökar risken för att så kallat rulla i trampetten.

Rullning

Att rulla i trampetten är när man inte rätar ut hela vägen i trampetten. Oftast händer detta när gymnaster är stressade såsom på tävling eller nya varv. Det kan också händer när man introducerar volter med mer rotation såsom dubbla och trippla volter. Det som händer är att gymnasten inte rätar ut hela vägen i trampetten innan man lämnar vilket gör att den resulterande kastparabeln går rakt upp och rakt ner. Man ökar risken för rullning vid för hög vinkel eller för många fjädrar om gymnasten inte är stark nog för just dom inställning.

 

Gymnasten skades inte och körde varvet efteråt.

https://youtu.be/A1mjKvFy6vA

Konsekvenser av en för hård trampett

Om man väljer en trampett med många fjädrar ökar belastningen på gymnasten mycket. Om gymnasten inte har tillräcklig styrka för den valda trampetten kommer det resultera i en felaktig trampetteknik i form av att gymnasten kommer vara pikerad genom hela trampetträffen med en framåtlutning i överkroppen. Denna trampetträff medför att trampettduken endast rör sig rakt in och rakt ut istället för som den bör röra sig vid en optimal trampetträff. Den felaktiga teknik som kommer av en trampett med för många fjädrar ökar inte bara risken för att rulla i trampetten utan begränsar även gymnasten från att hoppa på trampetter med andra inställningar eftersom de inte lär sig en generell korrekt trampetteknik som är applicerbar på samtliga trampettinställningar. Denna tekniken är vanligare hos damgymnaster då dom har en lägre tyngdpunkt jämfört med herrgymnaster. Kolla på hur trampetten rör sig undertill. 

 

Inkorrekt uträtning

https://youtu.be/oLCde8HgXoA

Korrekt uträtning

https://youtu.be/qv6l18u5Pds