Rekordmånga gymnaster tävlar i Gösta cup!

I helgen fylls Lundenhallen med gymnaster när Göteborgsgymnasterna arrangerar sin årliga tävling Gösta cup. Det är närmare 1200 gymnaster, fördelat på ca 80 lag, som ska tävla i truppgymnastik. Tävlingen pågår hela lördag-söndag och gymnasterna tävlar i grenarna trampett, tumbling och fristående.

I truppgymnastik tävlar gymnasterna i lag och på Gösta cup är det upp till och med 25 gymnaster i varje lag. Lagen tävlar i de tre grenarna fristående, tumbling och trampett. Gösta cup är uppdelad i sex klasser, utifrån vilken nivå gymnasterna tävlar på. Det är många lag från Göteborg eller kranskommunerna men även mer långväga deltagare från Stockholm och Skåne tävlar på Gösta cup i år.

Tävlingsledare är Felicia Cederström som är huvudtränare och ansvarig för tävlingssektionen hos Göteborgsgymnasterna. Hon har varit anställd hos Göteborgsgymnasterna sedan 2021 och det här blir hennes tredje Gösta cup. Hon ser fram emot helgen med rekordmånga gymnaster anmälda.

– Det är såklart kul att det är så många som är anmälda i år men jag ser mest fram emot att få ge alla gymnaster en jättekul tävling. Det känns extra viktigt att vi Gösta cup får vara en positiv och rolig tävling för de yngre gymnasterna som tävlar för första gången, säger Felicia Cederström.

En hel tävlingshelg med flera tusen personer på plats i Lundenhallen kräver en hel del planering och hjälp från föräldrar och gymnaster i föreningen. Redan under fredagen ställs hallen i ordning med redskap. Då är det ett stadigt gäng med föräldrar som kommer och bär in alla redskapen i sporthallen. Det tar tid att ställa i ordning allt som det ska vara.

– Det hade inte gått att genomföra en sån här tävlingshelg utan föräldrar som hjälper till, berättar Felicia.

Några som kanske är lite extra förväntansfulla är kompisarna Stella Schedwin och Malva Roos från gruppen Grön 15 D som gör sin första gymnastiktävling. De är 8-9 år och har tränat tillsammans i den här gruppen sedan höstterminen 2022.

–  Det känns roligt och spännande. Jag är inte så nervös men kanske lite pirrig, säger Stella Schedwin.

–  Det känns bra, men lite pirrigt. Man vill inte göra något ” fel ” Även om man vet att vi tävlar på en låg nivå vill man göra sitt bästa. Man vill att de ska kännas bra i kroppen. Det är också roligt att få visa upp vad man har övat på, säger Malva Roos.

De har förberett sig inför tävlingen under vårterminen och deras lag ska tävla i alla tre grenar; fristående, trampett och tumbling.

–  Jag tränar också hemma, till exempel att stå på händer eller göra tricks på min airtrack. Just nu tränar jag på handstående och sparka över i brygga. Och hjulningar och rondater förstås, berättar Stella.

–  Vi har haft extra-träning och förlängt vissa träningar. Då har vi övat oss på till exempel fristående. Våra tränare har skickat filmer till våra föräldrar också, så man kan träna hemifrån om man vill öva extra, säger Malva. Det berättar också att det är roligt att få ha på sig tävlingsdräkt för första gången och att det är spännande och kul att vara med men att det inte finns någon förväntan på att vinna.

Vill du besöka Gösta cup så hittar du information här!

Kompisarna Stella och Malva ser fram emot att tävla i gymnastik för första gången.
Sök
Stäng denna sökruta.