Satsning för barn i utsatta områden

Under vårterminen 2023 startade Göteborgsgymnasterna upp ett par gymnastikgrupper på två skolor i Lövgärdet. Träningen var helt gratis tack vare ett bidrag från Svenska Gymnastikförbundet. Hösten 2023 fick Göteborgsgymnasterna ett större bidrag på 100 000 kr från socialförvaltningen nordost, som gjorde att fler grupper kunde startas upp i Lövgärdet och även i Bergsjön. Under hösten kom också samarbetet med Idrottsklivet igång.

– Vi startade i väldigt liten skala i samarbete med idrottslärare Camilla Habte som arbetar i Lövgärdet. Vi fick hjälp att få halltider och att bjuda in barnen från skolorna. I nuläget har vi åtta grupper för barn i utsatta områden och planerar för ännu fler till hösten. Vi tittar på om vi kan utöka till Hammarkullen och Gårdsten då det finns samma behov i dessa områden, säger Amanda Ebanks som ansvarar för projektet.

Framöver är det tänkt att barnen ska betala en medlemsavgift på 100 kr/år och nu söker Göteborgsgymnasterna finansiering för att inte behöva ta ut någon träningsavgift (som normalt ligger på 950 kr-1600 kr för den här åldersgruppen).

– Förhoppningsvis kan vi finansiera hall-hyra, inköp av redskap och kostnader för tränare med mera utan att behöva ta ut en träningsavgift. Vi jobbar för att kunna ha en reducerad avgift i dessa områden över lång tid framöver eftersom vi ser att det finns ett stort behov och många barn som vill träna gymnastik, säger Amanda Ebanks.

Tack vare unga tränare, flera som är gymnaster eller med gymnastikbakgrund, och engagerade föräldrar som ställer upp som tränare så kan verksamheten fortsätta att växa. Det finns nu barn på kö som hoppas på en plats till hösten.

– Som en lite större idrottsförening ser vi att vi har möjlighet att göra något mer, utöver vår ordinarie verksamhet. Vi har en väldigt stöttande styrelse som brinner för att Göteborgsgymnasterna ska vara en förening för alla, oavsett om det handlar om att starta igång paragymnastik som vi gjorde 2022 eller seniorgymnastik som vi startade i höstas, säger Sofia Säljö som är verksamhetschef för Göteborgsgymnasterna.

Se ett reportage från när Svt nyheter Väst besökte en av grupperna i Bergsjön. Klicka på bilden för att komma till reportaget.

Search
Close this search box.