Ungdomarna är guld värda!

Närmare hälften av Göteborgsgymnasternas tränare är tonåringar eller unga vuxna i spannet 13-25 år. De allra flesta är själva gymnaster eller har varit det tidigare men en del kommer från andra närliggande idrotter som cheerleading. Det är helt avgörande för Göteborgsgymnasterna att föreningens gymnaster och andra unga engagerar sig som tränare i föreningen. 

Varje tränarteam består av flera tränare med olika roller. Någon är ansvarig och i vissa team delas den ansvariga rollen på två tränare. Det finns också hjälptränare som oftast är de yngsta tränarna eller de som är nya i sin roll. Vissa grupper har också tekniktränare, som har högre utbildning än hjälptränarna men som ändå inte är ansvariga för planering och liknande. Det är ett stort ansvar att vara tränare men många unga tränare växer snabbt in i rollen.

Elma Eliasson fyller snart 15 år och har varit tränare sedan höstterminen 2023. Elma är gymnast i en av föreningens tävlingsgrupper, Röd 13, och är tränare för yngre gymnaster i gula och gröna grupper. Hon har alltid älskat gymnastik och hon vill, som tränare, ge andra barn möjligheten att få den kärleken till sporten. Hennes mål är alltid att vara en så bra tränare som möjligt och anpassa så att alla kan känna att de passar in.

– När jag kommer till träningarna, båda mina egna och de jag är tränare på, blir jag så glad bara av att vara där och att jag verkligen kan vara mig själv. Det som jag älskar med den här föreningen är att det verkligen finns något för alla. Att alla ska passa in inte bara är en dröm för framtiden, utan en verklighet, säger Elma Eliasson.

Någon som har varit med lite längre är Albin Westlund, 20 år, som har varit tränare sedan 2018. Han har varit gymnast i föreningen sedan 2012 och går nu i föreningens tävlingsgrupp Lila 23. Albin är tränare i tävlingsgrupperna Lila 21 och i Röd 21. Han är också ansvarig för en träningsgrupp för killar födda 2009-2013 som startades höstterminen 2022. Gruppen startades eftersom det var få killar som stannade kvar när de kom upp i tonåren. Satsningen har varit framgångsrik och vårterminen 2024 startade en till grupp för killar som är lite yngre.

– Jag har själv tränat i en killgrupp när jag var yngre. Det var väldigt roligt och vi hade en bra gemenskap. Numera tränar jag i ett mixlag men jag tror att killgrupper är bra och kommer att leda till att fler killar fortsätter i föreningen och inom gymnastiken, säger Albin Westlund. 

För Göteborgsgymnasterna är det oerhört viktigt att ta vara på ungdomarnas intresse att engagera sig som tränare. De gula grupperna (där gymnasterna är 2-7 år) har oftast ett tränarteam som består av ett par föräldrar och ett par gymnaster. Amanda Ebanks är huvudtränare för barngymnastiksektionen, som består av ett 40-tal gula grupper.

– Det är jättebra när vi kan skapa tränarteam som består både av föräldrar och lite yngre gymnaster. Ofta är det då de vuxna tränarna som ansvarar för gruppen och kontakt med de andra föräldrarna med mera och gymnasterna kan bidra med kunskaper om gymnastiken och visa övningar. Det är dessutom så häftigt att se våra unga gymnaster utvecklas när de blir tränare, säger Amanda Ebanks.

Men det är inte bara inom barngymnastiken som ungdomarna bidrar. De unga tränarna utgör en stor del av tränarstaben även inom tränings- och tävlingsgrupper. Från och med det året man fyller 15 år så kan man gå Svenska gymnastikförbundets utbildningar så de yngsta tränarna kan få vänta lite med det. Men Göteborgsgymnasterna har ett eget utbildningspaket utan åldersgräns så alla tränare går löpande utbildningar för att stärka deras kunskaper och öka kompetensen inom nya områden.

Albin Westlund, 20 år, har redan varit tränare i flera år.
Search
Close this search box.