Truppgymnastik är den största gymnastikdisciplinen i Sverige. Den består av tre grenar: fristående, tumbling och trampett.
Fristående: Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.
Tumbling: Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.
Trampett: I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.
Göteborgsgymnasterna använder sig av en progressionsstege som innebär att gymnasterna lär sig övningar i en specifik ordning för att de sedan gradvis ska utföra svårare och svårare övningar. Det gör vi för att gymnasterna ska kunna ha de förutsättningar som krävs, både fysiskt och psykiskt, för övningarna de tränar på. Det ökar säkerheten och underlättar utlärningen på lång sikt.
Föreningens tränare har olika krav på sig beroende på vilken nivå deras gymnaster tränar på. Högre nivåer kräver ökad kunskap vilket gör att många tränare går flertalet utbildningar i ämnen som ledarskap, träningslära och disciplinen Truppgymnastik. Baserat på detta kan sedan tränarna bedöma om en gymnast är redo att utföra en övning på träning och tävling.
Man tävlar i lag som kan bestå av tjejer (dam), killar (herr) eller en mix av båda (öppen och mixed). Varje lag består av 6-22 gymnaster (undantag finns).
Truppgymnastik är en bedömningssport där övningarna och programmen som utförs av gymnasterna bedöms av utbildade domare utifrån regler som finns på den specifika tävlingsnivån. Det finns olika regler på olika nivåer vilket också betyder att kraven på gymnasterna och tränarna skiljer sig åt. Gemensamt för samtliga nivåer är dock den ”Gyllene regeln” som lyder ”Övningsvalet och kompositionen i ett program ska aldrig försvåras på bekostnad av det stilmässiga och tekniska utförandet”. Det betyder att gymnasterna ska undvika att tävla på övningar de precis har lärt sig och istället tävla på övningar de kan utföra med god stil och teknik.
Tävlingsnivåerna som finns för Truppgymnastik i Sverige är nivå 1-9 samt SM-stegen. Nivå 9 är den lägsta nivån och nivå 1/SM för seniorer är den högsta. Nivå 6-9 tävlas endast på regional nivå, nivå 1-5 tävlas på regional och nationell nivå och SM-stegen tävlas bara på nationell nivå. Det finns tre olika bedömningsreglementen som är kopplade till de olika nivåerna. Varje nivå har svårighetskrav och svårighetstak, vilket enklast förklaras med att det finns en lägsta och högsta nivå på övningar som är tillåtna per klass. Det finns också krav på vilka övningar som lagen måste genomföra på en tävling, vilka är olika beroende på vilken nivå laget tävlar på. Spridningen i laget under tävling kan därför inte vara särskild stor. HÄR kan du läsa mer om reglerna i truppgymnastik.
När man kommer till en tävling så behöver tränarna bland annat ackreditera laget. Att vara ackrediterar innebär att truppen blir registrerad för deltagande i tävlingen. Vid ackreditering lämnar tränarna in deltagarlista samt bedömningsunderlag. I bedömningsunderlagen anger man vilka varv som gymnasterna ska genomföra i de olika grenarna och hur friståendet är uppbyggt med formationer och svårigheter. Dessa underlag utgår sedan domarna utefter i sin bedömning.
Förträning
Innan själva tävlingen startar så får alla lag förträna i respektive redskap. Det innebär att lagen får en utsatt tid på ca. 5-10 minuter per gren, där de får tillfälle att testa på redskapen och känna hur det kommer kännas sen på tävlingen.
Defilering
När alla lag har förtränat så startar själva tävlingen med defilering, det innebär att alla lagen ställer upp sig på ett långt led och tågar genom hallen där speakern presenterar varje lag. Defileringen sker ofta till taktfast musik där man ska försöka gå i takt till musiken. Vid defileringen så hejar och klappar publiken in alla lagen!
Tävling
I truppgymnastik tävlar alla lagen mot varandra samtidigt. Lagen turas om att köra de tre grenarna på utsatt startnummer.
Prisutdelning
När alla lagen har kört sina tre grenar så räknar domarna ihop poängen innan det är dags för prisutdelning. Då samlas alla tävlande lag ute på golvet. Resultatredovisning och prisutdelningen varierar beroende på vilken tävlingsnivå det är och hur gamla gymnasterna är.
Domarna bedömer utifrån 3 kategorier:
E-poäng (utförande)
På de lägre klasserna (nivå 6-9) så jämför domarna varje övning som utförs mot idealutförandet för övningen och ger en poäng mellan 1-5. Där 5 poäng innebär att gymnasten har utfört övningen enligt idealutförandet. Domarna ger ett poäng per gymnast och räknar sedan ut medelpoängen för laget, och detta blir lagets utförandepoäng i grenen.
C-poäng (Komposition)
Det finns kompositionskrav för de olika grenarna. Uppfyllet laget dessa kraven får de full C-poäng, vilket är 2.0.
Kraven är till exempel att laget ska utföra ett ”lika-varv” vilket innebär att gymnasterna på det första varvet i trampett eller tumbling ska utföra samma övning eller serie. I fristående är ett krav exempelvis hur många formationer som de behöver ha eller vilka typer av svårigheter som friståendet behöver innehålla.
D-poäng (svårighet)
På de högre nivåerna (nivå 5-1) så har olika övningar olika poäng, ju svårare övning, desto högre poäng. På de lägre nivåerna (nivå 9-6) så är alla övningar lika mycket värda. Därav finns det ingen mening med att köra svårare övningar än vad gymnasterna klarar av. Syftet med detta är att tränare inte ska stressa fram svårare övningar samt att gymnasterna ska tävla på övningar som de behärskar själva utan pass av tränaren. På nivå 9-6 så får laget full svårihetspoäng om hela laget utför godkända övningar.
Föräldrar och publik som tittar på tävling största uppgift är att heja, uppmuntra och klappa på alla lagen som tävlar! 🙂
Det är nervöst för gymnaster och tränare att tävla, därför behöver dem publikens stöd.
GF Göteborgsgymnasternas gruppindelning bygger på Svenska gymnastikförbundets utvecklingsmodell. Målsättningen är att föreningen ska vara för alla, oavsett om gymnasten vill tävla eller inte. Den ska skapa förutsättningar för att alla gymnaster skall kunna träna på sig egen nivå. Förflyttning till tävlingsgrupp eller mellan tävlingsgrupper sker utifrån gymnastens ambition och kunskapsnivå. Vi har nivåindelade tävlingsgrupper så att alla gymnaster ska få möjlighet att tävla med sin grupp utifrån gruppens tävlingsnivå. Du kan läsa mer om vår gruppstruktur, hur förflyttningar i gruppstrukturen går till och om varför truppgymnastikens tävlingsgrupper är nivåindelade HÄR.
GF Göteborgsgymnasterna vill:
Storleken på grupperna varierar beroende på antalet tränare, storlek på hall och ålder på gymnaster.
Undantag från principen om åldersindelning och maxantal förekommer när det är nödvändigt för att möjliggöra sammansättning av grupper på bästa sätt eller då det behövs för den enskilda gymnasten. Gruppförflyttningar görs alltid i mån av plats, även då alla andra kriterier är uppfyllda.
Fördelning av träningstid sker delvis utifrån ålder (våra yngsta gymnaster får inte sena kvällstider) men i övrigt påverkar inte nivå eller ålder vår fördelning av tider. Alla gymnaster räknas lika mycket och när vi planerar schemat utgår vi endast utifrån att få ihop tider som fungerar för gymnaster och tränare. Då vi har många tränare som också själva är gymnaster så behöver vi pussla för att få ihop så att inte träningarna krockar med varandra.
Minst antal träningstillfällen för en termin är för gula grupper 13 tillfällen, för gröna och orangea grupper 16 tillfällen och för blåa minst 32 tillfällen. Röda och lila grupper har minst 54 tillfällen per termin.
GF Göteborgsgymnasterna © 2025
I våra orangea grupper tränar gymnasterna för ett aktivt liv. Vi erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande träning för äldre åldrar, oavsett nivå, där gymnastens personliga utveckling står i fokus. Den egna kroppens förutsättningar för rörelse och känslan av tillhörighet står i centrum.
15-18 år – Junior
Tränar 2 timmar i veckan.
18+ år – Grund
Tränar 2 timmar i veckan.
18+ år – Avancerad
Tränar 4 timmar i veckan.
65+ år
Tränar 1 timma i veckan
Våra orangea grupper tränar i Lundenhallen.
Paragrupperna är för personer med till exempel rörelsenedsättning, neuropsykiatriska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Som i alla våra grupper så utgår vi ifrån rörelseglädje.
Gymnasterna får bland annat träna grundmotorik, koordination, styrka, uthållighet och röra sig till musik. Vi leker, bygger banor och testar olika typer av redskap så att gymnasterna får träna sin kropp på många olika sätt. Vi strävar efter att alltid anpassa vår verksamhet utifrån varje enskild deltagares behov.
Läs mer om våra paragrupper här:
goteborgsgymnasterna.se/paragymnastik
I våra gröna grupper lär sig gymnasterna att träna. Vi erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande fysisk träning för alla åldrar, oavsett nivå, där den egna kroppens rörelser står i centrum. Träningen är gymnastikspecifik men vi behåller fokus på generella idrottsliga färdigheter och uppmuntrar till utövandet av flera idrotter. Gymnastens personliga utveckling står i fokus. I gröna grupper är alla välkomna och inga förkunskaper krävs. Gröna grupper tränar 1,5 till 3 timmar i veckan.
Våra gröna grupper tränar i olika idrottssalar i Fjällboskolan, Landala sporthall, Nya Lundenskolan, Kålltorpsskolan, Rosendalsskolan, Gamlestadsskolan, Rävebergsskolan, Tretjärnskolan, Hammarkulleskolan, Bergsjöskolan, Utmarksskolan och i Lundenhallen.
Blå grupp erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande fysisk träning för flera åldrar, där den egna kroppens rörelser står i centrum. Vi fokuserar på truppgymnastikens alla discipliner. Vi lägger större fokus på utveckling och inlärning av svårare och mer komplexa övningar. Fysisk förberedelse (styrka, flexibilitet och uthållighet) går hand i hand med den grenspecifika träningen.
Hösten det år gymnasten fyller 9 år finns möjlighet att börja i en blå grupp.
Till blå grupp gör gymnasten en intresseanmälan och vi försöker så matcha en grupp som passar gymnasten bäst utifrån gymnastens kunskapsnivå och efter de övningar gymnasten behärskar. Målet är att försöka hålla våra tävlingsgrupper jämna i nivå. Detta för att gymnasten ska trivas så bra som möjligt i sin grupp och ska få möjlighet att vara med och tävla med sin grupp.
Blåa grupper tränar två gånger i veckan. En träning har främst fokus på fristående.
Blåa grupper är tävlingsgrupper och tävlar i första hand på lokal och regional nivå. Resultatet står inte i centrum. Fokus ligger på att ha roligt och att träna på att visa upp sig.
Blå 06 – Gymnaster födda 2015
Blå 05 – Gymnaster födda 2014
Blå 04 – Gymnaster födda 2012-2014
Blå 03 – Gymnaster födda 2012-2014
Blå 02 – Gymnaster födda 2012-2013
Blå 01 – Gymnaster födda 2012-2013
Blå 10 – Gymnaster födda 2010-2012
Våra blåa grupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen och i Kålltorpskolan, Landala Sporthall eller Nya Lundenskolan.
Våra röda grupper går efter stadiet ”träna och tävla”. I detta stadiet fokuserar vi på truppgymnastikens alla discipliner. Röd grupp erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande fysisk träning för alla åldrar, där den egna kroppens rörelser står i centrum. Träningen blir mer strukturerad och kräver större koncentration från utövarna. Fysisk förberedelse (styrka, flexibilitet och uthållighet) går hand i hand med den grenspecifika träningen.
Hösten det år gymnasten fyller 10 år finns möjlighet att börja i röd grupp. Till röd grupp blir gymnasten erbjuden plats utifrån ambitionsnivå och kunskapsnivå utifrån gruppernas riktlinjer. För att träna i en röd grupp så krävs förkunskaper. Målet är att våra tävlingsgrupper ska vara jämna i nivå, så att alla gymnaster kan vara med och tävla på sin grupps tävlingsnivå.
Röda grupper tränar 2 timmar 3 gånger i veckan. En träning är en friståendeträning.
Röda grupper är tävlingsgrupper och tävlar i första hand på lokal och regional nivå, men även på nationell nivå (rikstävlingar). Resultaten står inte i centrum.
Röd 01 – Gymnaster födda 2012-2013
Röd 02 – Gymnaster födda 2012-2015
Röd 10 – Gymnaster födda 2010-2012
Röd 12 – Gymnaster födda 2010-2012
Röd 13 – Gymnaster födda 2009-2010
Röd 11/21 – Gymnaster födda 2009-2011
Våra röda grupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen. Där finns trampoliner, tumblinggolv och en mängd andra gymnastikspecifika redskap. Friståendeträningen sker i en annan idrottshall.
I lila grupper tränar vi med fokus på tävling. Gymnasten har här själv bestämt sig för att satsa på tävlingsgymnastik och lägger fokus på att nå sin fulla potential genom att utveckla disciplinspecifika kunskaper inom tävlingens olika delar. Vid det här laget behärskar gymnasterna alla grundövningar och träningen inriktas på inlärning av mer avancerade övningar och sekvenser. Vi fokuserar även på att utförandet är i enlighet med truppgymnastikens tävlingsreglemente. Även om ett medvetet val skett att vilja tävla så ska allsidig, rolig, utmanande, utvecklande fysisk träning säkerställas. Gymnastens personliga utveckling står i fokus.
Hösten det år gymnasten fyller 13 år finns möjligheten att börja i en lila grupp. Gymnasten blir erbjuden plats i lila grupp utifrån ambitions- och kunskapsnivå. För att få träna i en lila grupp så krävs att gymnasten har förkunskaper. Det krävs även att gymnasten har hög träningsnärvaro och fokus på träningarna.
Våra lila grupper tränar minst tre gånger i veckan. Varje träning är 2-2,5 timmar. En träning är en friståendeträning.
Våra lila grupper är tävlingsgrupper och man tävlar på både regional och nationell nivå. Förberedelser inför tävling och själva tävlingsmomentet blir viktiga delar i utvecklingen.
Lila 21 – gymnaster födda 2010 – 2005
Lila 23 – gymnaster födda 2006 och uppåt
Våra lila grupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen och i Rosendalsskolans idrottshall.