Samverkan över gränserna

Truppgymnastiken består av majoriteten tjejer och ju högre upp i åldrarna man kommer, ju mer lyser killarna med sin frånvaro. Men det vill flera föreningar i Göteborgsområdet ändra på! Göteborgsgymnasterna har gått ihop och skapat samträningar, tillsammans med flera andra föreningar, för att skapa gemenskap och utveckling för föreningarnas killar.

Det började som en idé från Didrik Fröberg, som är tränare i ABGS, för att behålla killarna inom sporten som är så dominerad av tjejer. Didrik är själv gymnast och har varit med i landslaget i truppgymnastik med mera. Flera föreningar nappade på idén och under hösten 2023 drog träningarna igång. En del av träningarna är i vår egen hall i Lundenhallen.

– Det har varit ett bra sätt att skapa gemenskap mellan killarna som tränar truppgymnastik här i Göteborgsområdet. Våra killar har verkligen uppskattat de här träningarna, säger Felicia Cederström, som ansvarar för tävlingssektionen hos Göteborgsgymnasterna.

Under vårterminen är det sex inplanerade gemensamma träningar för killar och utöver Göteborgsgymnasterna och ABGS så är Pixbo GF, Tempo, Kungälvsgymnasterna, Göteborgs Turnförening och NIF-gymnasterna med i samarbetet. Killarna som deltar är 15-23 år och föreningarna hoppas på att satsningen ska göra att fler killar känner gemenskap inom truppgymnastiken och vill vara kvar längre. En av de som deltagit på träningarna är Erik Nilsson som har tränat gymnastik hos Göteborgsgymnasterna sedan han var 13 år gammal. Nu är han 23  år och har som mål att någon gång tävla i riksettan, som är den högsta tävlingsnivån inom truppgymnastiken i Sverige.

– Det har varit väldigt roligt och utvecklande med de här samträningarna. Det har varit en härlig stämning där vi peppar och pushar varandra att våga testa nya volter, säger Erik Nilsson.