Unga tränare har utbildats i ledarskap och inkludering

Under 2023 har tre av våra unga tränare deltagit på Unga ledarprogrammet. Från Göteborgsgymnasterna har även våra huvudtränare Felicia Cederström och Amanda Ebanks deltagit som kontaktpersoner/mentorer. En av de unga ledarna som deltagit från Göteborgsgymnasterna är Ella Tunhav.

– Jag lärt mig ännu mer om ledarskap än vad jag gjort innan. Utbildningen har hjälpt mig som tränare och gymnast i föreningen. Jag kan se varför träningarna är upplagda som de är och hur tränare tänker, säger Ella Tunhav.

Det har varit fem fysiska utbildningstillfällen då deltagarna har träffats. Programmet är en satsning inom Göteborgs Stad och RF-SISU ansvarar för de flesta av programmets utbildningsinsatser. Deltagarna har fått lära sig om ledarskap, bemötande, värdegrund, inkludering och hälsosamt ledarskap.

– Jag har mycket bättre koll på hur jag ska ta hand om grupperna på bästa sätt. Det som jag har tagit med mig mest av allt är att man ska se varje individ och anpassa efter dem så bra som möjligt. Det underlättar träningen och gör att alla känner sig uppskattade och har kul på träningarna. Jag har också lärt mig att träningen inte bara handlar om idrotten man utför, utan att det finns flera olika holistiska perspektiv, säger Ella.

De unga ledarna får ta del av ett utbildningsprogram som gör dem till ännu bättre och tryggare ledare för barn och unga. Förutom grundutbildning för tränare handlar det till exempel om psykisk hälsa och inkluderande ledarskap.

– Det är viktigt att vi har en trygg miljö där folk känner att de kan vara sig själva. Idrotten ska vara något man tycker är kul och vill fortsätta med resten av livet, avslutar Ella.

Föreningarnas kontaktpersoner har också fått utbildning och stöd i att arbeta upp en ledarförsörjningsplan för att lättare behålla och motivera föreningens unga ledare. Den tar vi med oss framåt nu när Göteborgsgymnasterna växer ännu mer.

Vill du delta nästa år?

Vi hoppas på att få tre platser även på nästa års utbildning så om du är tränare hos oss och är 15-20 år så hör av dig till kansliet om du är intresserad av att vara med under 2024.

Sök
Stäng denna sökruta.