GF Göteborgsgymnasterna är en ideell truppgymnastikförening som grundades 1956 och har idag vuxit till en av Göteborgs största gymnastikföreningar med 2200 medlemmar. Vår målsättning är att bedriva en verksamhet med hög kvalitet och att varje gymnast utmanas utifrån sin egen nivå. Vi har stor del av vår verksamhet i området kring Kärralund/Örgryte/Kålltorp men håller på att växa i hela östra och nordöstra delen av Göteborg. Vi har numera grupper även i Utby, Kortedala, Bergsjön och Lövgärdet.
Vi vill vara en förening för alla! Vi har därför träningsgrupper även för lite äldre barn som inte vill gå i en tävlingsgrupp eller som helt enkelt börjat idrotta lite senare och därför inte riktigt har alla förkunskaper på plats för att tävla ännu. Vi jobbar löpande med att utveckla vår verksamhet utifrån Svenska Gymnastikförbundets och Riksidrottsförbundets riktlinjer.
Inkludering
Det finns en del trösklar som idrottsrörelsen behöver jobba med för att bli mer inkluderande och få fler att känna sig välkomna i idrotten. Vi vet till exempel att barn, som har föräldrar från annat land än Sverige eller som själva inte är födda här, idrottar i mindre utsträckning än svenskfödda barn. Det här gäller också barn i familjer med lägre socioekonomisk status och barn med fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning. Personer som inte identifierar sig med sitt biologiska och juridiska kön idrottar också i mindre utsträckning.
Göteborgsgymnasterna arbetar aktivt för att alla ska känna sig välkomna och skapar konkreta förutsättningar för detta i den dagliga verksamheten. Vi har till exempel verksamhet i Lövgärdet, Hammarkullen och Bergsjön, som är tre av Göteborgs särskilt utsatta områden, som ger barn möjlighet att träna gymnastik helt gratis. Vi har paragymnastik för barn och ungdomar med fysiska eller intellektuella funktionsnedsättningar. Vi har en arbetsgrupp som jobbar med inkludering av HBTQI+-personer och vi deltar på West Pride. Vi har också ett stipendium som man kan söka om man inte har möjlighet att betala för sin träningsavgift. När det gäller lite äldre barn och ungdomar som går i tävlingsgrupp så står föreningen för tävlingsdräkt och tävlingsavgifter. Detta för att ingen ska behöva tacka nej till att delta på tävlingar på grund av ekonomiska skäl.
Vi vill sprida gymnastik och rörelseglädje utanför de grupper som själva skulle hitta till oss. Vi brinner helt enkelt för att vara en förening för alla!
Våra värdeord är glädje, gemenskap och trygghet. Vår värdegrund ska genomsyra hela vår verksamhet och vara tydlig för alla medlemmar. HÄR kan du läsa vår värdegrund i sin helhet.
Gymnastiken som sport utvecklar barns motorik och ger en god kroppsuppfattning. Forskare menar att ju tidigare man tränar grundfärdigheterna; krypa, åla, rulla, stödja, hoppa, gå, springa, balansera, hänga, klättra, kasta/fånga, desto bättre för barnets utveckling både fysiskt och psykiskt.
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.
GF Göteborgsgymnasternas gruppindelning bygger på svenska gymnastikförbundets utvecklingsmodell. Målsättningen med vår gruppstruktur är att föreningen ska vara för alla, oavsett om gymnasten vill tävla eller inte. Den ska skapa förutsättningar för att alla gymnaster skall kunna träna på sig egen personliga nivå. Förflyttning till tävlingsgrupp eller mellan tävlingsgrupper sker utifrån gymnastens ambition och kunskapsnivå. Vi har nivåindelade tävlingsgrupper så att alla gymnaster ska få möjlighet att tävla med sin grupp utifrån gruppens tävlingsnivå. Du kan läsa mer om vår gruppstruktur, hur förflyttningar i gruppstrukturen går till och om varför truppgymnastikens tävlingsgrupper är nivåindelade HÄR.
GF Göteborgsgymnasterna vill:
Storleken på grupperna varierar beroende på antalet tränare, storlek på hall och ålder på gymnaster. Vi siktar på att Gula grupper har max 1 gymnast/10 kvm hallyta. Så en hall på 180 kvm har max 18 gymnaster. Gröna grupper har max 25 gymnaster. Blåa grupper har max 22 gymnaster. Röda och lila grupper har max 18 gymnaster.
Undantag från principen om åldersindelning och maxantal förekommer när det är nödvändigt för att möjliggöra sammansättning av grupper på bästa sätt eller då det behövs för den enskilda gymnasten. Gruppförflyttningar görs alltid i mån av plats, även då alla andra kriterier är uppfyllda.
Fördelning av träningstid sker delvis utifrån ålder (våra yngsta gymnaster får inte sena kvällstider) men i övrigt påverkar inte nivå eller ålder vår fördelning av tider. Alla gymnaster räknas lika mycket och när vi planerar schemat utgår vi endast utifrån att få ihop tider som fungerar för gymnaster och tränare. Då vi har många tränare som också själva är gymnaster så behöver vi pussla för att få ihop så att inte träningarna krockar med varandra.
Minst antal träningstillfällen för en termin är för gula grupper 13 tillfällen, för gröna och orangea grupper 16 tillfällen och för blåa minst 32 tillfällen. Röda och lila grupper har minst 54 tillfällen per termin.
Gul
Gul
Gul
Grön
Grön
Orange
Orange
Blåa grupper
Röda grupper
Lila grupper
50 min
1 h
1 h 15 min
1,5 h
2 h
2 h
4 h
4 h
6 h
6,5 h
900kr
950kr
1100kr
1400kr
1600kr
1600kr
2000 kr
1800kr
2600kr
2800kr
100:- /medlem
Varje medlem (även tränare) i föreningen betalar 100kr /år. Detta för att vara en aktiv medlem i föreningen samt för att få rösträtt på årsmötet.
Gula grupper Basförsäkring ingår i träningsavgiften
Gröna grupper Träningsförsäkring 200 kr
Övriga grupper Tävlingsförsäkring 255 kr
Varierar beroende på grupp mellan 950-2800 kr.
Vi erbjuder flera digitala betalningsmetoder. För samtliga betalningar tillkommer en extern administrationsavgift som är på 9 – 59 kr.
Följande avgifter betalar en aktiv gymnast till vår förening:
– Licensavgift 0-255 kr/gymnastik år (sep-aug)
– Medlemsavgift 100kr/kalenderår
– Träningsavgift beroende på antal timmar i veckan man tränar
I tillägg tas en kansliavgift ut. Denna varierar beroende på totalsumman av ovanstående tre.
1. Kansliavgift, medlemsavgift och licensavgift återbetalas ej.
2. Ångrar man sig senast tre veckor efter terminsstart återfås träningsavgiften för terminens resterande träningstillfällen.
Om du pga skada/sjukdom inte kan fullfölja terminen så hör av dig så kan vi återbetala en del av terminsavgiften. Detta gäller även på läger/lov-träning.
Kärralundsgatan 3
416 56 Göteborg
Lundenhallen kan vi även hyra ut till gymnastikföreningar för träning eller läger. Läs mer om detta här.
Närmaste hållplats är Lundenskolan som ligger i nära anslutning till Lundenhallen. Hit går buss 60.
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig vid hallen helgfri måndag till fredag 17-22 samt lördag och söndag 08-22.
Sörensens gata 2
416 79 Göteborg
Närmaste hållplats är Stabbetorget som ligger i nära anslutning till Rosendalsskolan. Hit går buss 17.
Parkeringsmöjlighet finns i form av avgiftsparkering på Stabbetorget alla dagar 08-22.
Intagsgatan 14
416 51 Göteborg
Närmaste spårvagnshållplats är Solrosgatan med cirka fem minuters gångavstånd till Kålltorpsskolan. Hit går spårvagn 3 och 5. Närmaste busshållplats är Qvidingsgatan med cirka två minuters gångavstånd till Kålltorpsskolan. Hit går buss 17.
Parkeringsmöjlighet finns i form av avgiftsparkering vid skolan helgfri måndag till fredag 17-22 samt lördag och söndag 08-22.
Kärralundsgatan 3
416 56 Göteborg
Närmaste hållplats är Lundenskolan som ligger i nära anslutning till Nya Lundenskolan. Hit går buss 60.
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig vid skolan helgfri måndag till fredag 17-22 samt lördag och söndag 08-22.
Sysslomansgatan 10
415 07 Göteborg
Närmaste hållplats är Österlyckan med cirka fem minuters gångavstånd till Fjällboskolan. Hit går buss 56, 167 och 510.
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig i närheten av skolan vid Fjällbo park alla dagar 08-22.
Aprilgatan 2
415 15 Göteborg
Närmaste hållplats är Kortedala Aprilgatan med cirka två minuters gångavstånd till Utmarksskolan. Hit går spårvagn 4, 6 och X samt buss 159.
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig vid skolan helgfri måndag till fredag 17-22 samt lördag och söndag 08-22.
Rymdtorget 6A, 415 66 Göteborg
Närmaste hållplats är Rymdtorget med cirka fem minuters gångavstånd till Bergsjöskolan. Hit går buss 21, 57 och 74 samt spårvagnar 11 och 7.
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig utanför skolan.
Larsmässetorg 3, 405 21 Göteborg
Närmaste hållplats är SKF med cirka fem minuters gångavstånd till Gamlestadsskolan. Hit går spårvagn 7, 6 och 11 samt buss 21, 56 och 510.
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig i närheten av skolan.
Smörslottsgatan, 416 78 Göteborg
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig i närheten av skolan vid Härlanda Tjärn.
Närmaste hållplats är Trätorget med cirka åtta minuters gångavstånd till Härlandatjärnskolan. Hit går buss 17.
Kvibergs Bäckväg 1 415 27 Göteborg
Parkeringsmöjlighet i form av avgiftsparkering finns tillgänglig i närheten av skolan.
Närmaste hållplats är Kvibergsskolan med cirka fem minuters gångavstånd till Kvibergsskolans idrottshall. Hit går buss 510 och 56.
Körvelgatan 1, 424 47 Angered
Närmaste hållplats är Körvelgatan med cirka två minuter gångavstånd till Rävebergsskolans idrottshall. Hit går buss 75, 77 och 177.
Kummingatan 126, 424 43 Angered
Närmaste hållplats är Fänkålsgatan med cirka fem minuters gångavstånd till Tretjärnsskolans idrottshall. Hit går buss 75, 77 och 177.
Kapellplatsen 4, 411 31 Göteborg
Närmaste hållplats är Kapellplatsen med cirka två minuters gångavstånd till Landala sporthall. Hit går spårvagn 7, och 10 samt buss 16, 61, 258, 753 och 758.
Föreningens styrelse arbetar ideellt och består av gymnaster, tränare och föräldrar som är medlemmar i föreningen. Styrelsen väljs vid årsmötet som hålls i mars varje år.
Föreningens styrelse sammanträder ungefär en gång i månaden för att följa verksamheten och fatta beslut som främjar föreningens intressen. Att sitta i GF Göteborgsgymnasternas styrelse är både roligt och utmanande. Är du som medlem i vår förening intresserad av att vara med i styrelsen eller valberedningen, är du välkommen att kontakta kansliet så kan vi förmedla vidare till valberedningen. Det är bara genom medlemmars engagemang som vår förening kan fortsätta utvecklas
Ordförande
Johanna Lindbom
Vice ordförande
Kassör
Pauline Blomqvist
Sekreterare
Åsa Åkesson
Ledamot
Mohammad Alzouabi
Ledamot
Sofia Andersson
Suppleant
Cilla Andersson
Suppleant
Lorena Silva
Per Thornadsson
Kristina Dynefors
Kontakt:
kansli@goteborgsgymnasterna.se
079-347 3708
OrgNr: 857204-2714
PG: 627227-2
GF Göteborgsgymnasterna © 2021
I våra orangea grupper tränar gymnasterna för ett aktivt liv. Vi erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande träning för äldre åldrar, oavsett nivå, där gymnastens personliga utveckling står i fokus. Den egna kroppens förutsättningar för rörelse och känslan av tillhörighet står i centrum.
15-18 år – Junior
Tränar 2 timmar i veckan.
18+ år – Grund
Tränar 2 timmar i veckan.
18+ år – Avancerad
Tränar 4 timmar i veckan.
65+ år
Tränar 1 timma i veckan
Våra orangea grupper tränar i Lundenhallen.
Här används leken för att uppmuntra rörelse och utvecklingen av grundmotoriska färdigheter samt förmågan att kombinera dessa. Inlärning av gymnastikspecifika färdigheter påbörjas i denna fas. Träningen är tydlig och enkel och förstärker barnets självkänsla. I dessa grupper är alla barn välkomna och inga förkunskaper krävs.
Barn och vuxen 2-4 år
Här tränar barnet tillsammans med en vuxen. Tränar 50 min i veckan
4-6 år
Tränar 1 timma i veckan.
7 år (från hösten då barnet fyller 7 år)
Tränar 1 timma och 15 min i veckan.
Vi har barn-grupper i skolidrottssalar i Bergsjöskolan, Fjällboskolan, Gamlestadsskolan, Kvibergsskolan, Kålltorpsskolan, Nya Lundenskolan, Rosendalsskolan, Rävebergsskolan och Utmarksskolan.
Paragrupperna är för personer med till exempel rörelsenedsättning, neuropsykiatriska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Som i alla våra grupper så utgår vi ifrån rörelseglädje.
Gymnasterna får bland annat träna grundmotorik, koordination, styrka, uthållighet och röra sig till musik. Vi leker, bygger banor och testar olika typer av redskap så att gymnasterna får träna sin kropp på många olika sätt. Vi strävar efter att alltid anpassa vår verksamhet utifrån varje enskild deltagares behov.
Avgiften är 900 kr/termin och 100 kr i medlemsavgift/år. En termin är minst 13 tillfällen.
Vi har ingen tävlingsgrupp för paragymnastik. Alla grupper uppmuntras dock att vara med på vår egen tävling Gösta cup som är i april varje år.
8-12 år
Tränar 1 timma 1 gång i veckan
12+ år
Tränar 1 timma 1 gång i veckan
Våra paragrupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen. Där finns trampoliner, tumblinggolv och en mängd andra gymnastikspecifika redskap.
Läs mer om vår paragymnastik här:
goteborgsgymnasterna.se/paragymnastik
I våra gröna grupper lär sig gymnasterna att träna. Vi erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande fysisk träning för alla åldrar, oavsett nivå, där den egna kroppens rörelser står i centrum. Träningen är gymnastikspecifik men vi behåller fokus på generella idrottsliga färdigheter och uppmuntrar till utövandet av flera idrotter. Gymnastens personliga utveckling står i fokus. I gröna grupper är alla välkomna och inga förkunskaper krävs.
8-9 år
Tränar 1,5 timmar i veckan.
10-12 år
Tränar 2 timmar i veckan.
13-14 år
Tränar 2 timmar i veckan.
Våra gröna grupper tränar i olika idrottssalar i Fjällboskolan, Landala sporthall, Nya Lundenskolan, Kålltorpsskolan, Rosendalsskolan, Rävenbersskolan, Tretjärnskolan Utmarksskolan och i Lundenhallen.
Blå grupp erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande fysisk träning för flera åldrar, där den egna kroppens rörelser står i centrum. Vi fokuserar på truppgymnastikens alla discipliner. Vi lägger större fokus på utveckling och inlärning av svårare och mer komplexa övningar. Fysisk förberedelse (styrka, flexibilitet och uthållighet) går hand i hand med den grenspecifika träningen.
Hösten det år gymnasten fyller 9 år finns möjlighet att börja i en blå grupp.
Till blå grupp gör gymnasten en intresseanmälan och vi försöker så matcha en grupp som passar gymnasten bäst utifrån gymnastens kunskapsnivå och efter de övningar gymnasten behärskar. Målet är att försöka hålla våra tävlingsgrupper jämna i nivå. Detta för att gymnasten ska trivas så bra som möjligt i sin grupp och ska få möjlighet att vara med och tävla med sin grupp.
Blåa grupper tränar två gånger i veckan. En träning har främst fokus på fristående.
Blåa grupper är tävlingsgrupper och tävlar i första hand på lokal och regional nivå. Resultatet står inte i centrum. Fokus ligger på att ha roligt och att träna på att visa upp sig.
Blå 06 – Gymnaster födda 2015
Blå 05 – Gymnaster födda 2014
Blå 04 – Gymnaster födda 2012-2014
Blå 03 – Gymnaster födda 2012-2014
Blå 02 – Gymnaster födda 2012-2013
Blå 01 – Gymnaster födda 2012-2013
Blå 10 – Gymnaster födda 2010-2012
Våra blåa grupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen och i Kålltorpskolan, Landala Sporthall eller Nya Lundenskolan.
Våra röda grupper går efter stadiet ”träna och tävla”. I detta stadiet fokuserar vi på truppgymnastikens alla discipliner. Röd grupp erbjuder allsidig, rolig, utmanande och utvecklande fysisk träning för alla åldrar, där den egna kroppens rörelser står i centrum. Träningen blir mer strukturerad och kräver större koncentration från utövarna. Fysisk förberedelse (styrka, flexibilitet och uthållighet) går hand i hand med den grenspecifika träningen.
Hösten det år gymnasten fyller 10 år finns möjlighet att börja i röd grupp. Till röd grupp blir gymnasten erbjuden plats utifrån ambitionsnivå och kunskapsnivå utifrån gruppernas riktlinjer. För att träna i en röd grupp så krävs förkunskaper. Målet är att våra tävlingsgrupper ska vara jämna i nivå, så att alla gymnaster kan vara med och tävla på sin grupps tävlingsnivå.
Röda grupper tränar 2 timmar 3 gånger i veckan. En träning är en friståendeträning.
Röda grupper är tävlingsgrupper och tävlar i första hand på lokal och regional nivå, men även på nationell nivå (rikstävlingar). Resultaten står inte i centrum.
Röd 01 – Gymnaster födda 2012-2013
Röd 02 – Gymnaster födda 2013-2014
Röd 10 – Gymnaster födda 2010-2012
Röd 11 – Gymnaster födda 2009-2011
Röd 12 – Gymnaster födda 2010-2012
Röd 13 – Gymnaster födda 2009-2010
Röd 21 – Gymnaster födda 2009 och uppåt
Våra röda grupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen. Där finns trampoliner, tumblinggolv och en mängd andra gymnastikspecifika redskap. Friståendeträningen sker i en annan idrottshall.
I lila grupper tränar vi med fokus på tävling. Gymnasten har här själv bestämt sig för att satsa på tävlingsgymnastik och lägger fokus på att nå sin fulla potential genom att utveckla disciplinspecifika kunskaper inom tävlingens olika delar. Vid det här laget behärskar gymnasterna alla grundövningar och träningen inriktas på inlärning av mer avancerade övningar och sekvenser. Vi fokuserar även på att utförandet är i enlighet med truppgymnastikens tävlingsreglemente. Även om ett medvetet val skett att vilja tävla så ska allsidig, rolig, utmanande, utvecklande fysisk träning säkerställas. Gymnastens personliga utveckling står i fokus.
Hösten det år gymnasten fyller 13 år finns möjligheten att börja i en lila grupp. Gymnasten blir erbjuden plats i lila grupp utifrån ambitions- och kunskapsnivå. För att få träna i en lila grupp så krävs att gymnasten har förkunskaper. Det krävs även att gymnasten har hög träningsnärvaro och fokus på träningarna.
Våra lila grupper tränar minst tre gånger i veckan. Varje träning är 2-2,5 timmar. En träning är en friståendeträning.
Våra lila grupper är tävlingsgrupper och man tävlar på både regional och nationell nivå. Förberedelser inför tävling och själva tävlingsmomentet blir viktiga delar i utvecklingen.
Lila 21 – gymnaster födda 2010 – 2005
Lila 23 – gymnaster födda 2006 och uppåt
Våra lila grupper tränar i vår fina teknikhall som ligger i Lundenhallen och i Rosendalsskolans idrottshall.
Vår fina teknikhall är en av få som finns att tillgå i Göteborg. Här har vi fasttrack, höj- och sänkbara MD-gropar, två trampoliner, spegelvägg samt övriga redskap som tillgodoser våra gymnasters behov.
Vi flyttade in i Lundenhallen under hösten 2018 och första volten snurrades den 7:de november. Här finns även ”läktarplats”, omklädningsrum, café, möteslokal och vårt kansli. Hallen ligger i anslutning till Nya Lundenskolans gymnastiksal.
Från Grön grupp och uppåt har träningar i den teknikhallen.
Om ni har frågor angående redskap, uthyrning m.m kan ni maila oss på kansli@goteborgsgymnasterna.se